Укупно приказа странице

четвртак, 23. мај 2024.

Kim Gordon – Collective ( Matador 2024)


Uvek je bila dilema ko mi je bio omiljeni član Sonic Youth – Lee Ranaldo ili Kim Gordon? Lee  je off momenat koji skreće sa utabane staze ili Kim koja je bila “keva”,  ne mužu nego I bendu. To se stalno menja.

Collective dolazi u pravi cas. Thurston Moore je napisao sjajnu knjigu, skoro raskošnu, ali je u dva tri pominjanja ex supruge I majke svog deteta bio nefer, da budem najblaži. “Kim je to neadekvatno odsvirala, nije mogla da iznese, etc, etc” I možda još dve tri polu-maliciozne opaske. Da li je to bio odgovor na njenu knjigu nemam pojma, ali dzentlmeni to ne rade,

Kim je  ovaj album radila još dok se knjiga nije pojavila, pa nije mogla da zna šta će bivši poruciti, ali ovo shvatam kao demanti bez demantija. Naime, album  je pobudio I povećao znatiželju I SY armija fanova je kibicireski raširenijih ruku dočekala plocu, čini se više nego bilo šta je Thurston uradio od rastave. A zna se koliko je aktivan I da je covek koji prakticno ne staje.

Kim je (p)ostala žena koja živi u savremenom vremenu, prati trendove I to čujemo. Kim je svoju opsednost mobilnim telefonom I socijalnim mrežama  koje nas dovode do ludila kod nase dece, pretvorila u voajerski užitak I inspiraciju. Doduše na nagovor prijatelja( izgleda da još uvek rezigniranost nije prošla).  Sinergija različitih uticaja nije bila strana SY na njihov način, Kim koristi svoj  I time nam je pokazala da njeni artistički koreni, koji su imali na SY estetiku veću ulogu od one koju Thurston želi da predstavi nisu atrofirali.  Ovde su sklopljeni u zavodljiv album koji donosi utehu SY armiji koja je zeljna bukvalno svega, ali ovde neće dobiti  samo jos jednu SY ploču. Svo ludilo sveta, koje je htela da zabašuri I zavara borbu sa vremenom I dosadom I neaktivnošću, je pretvorila u pritajenu ličnuborbu I kroz  buku I muziku koja treba da podigne.  Pa bila ona I tiša od uobičajene I igranja u nekim drugim ritmovima.Kim  je koristila I noise, I hip hop I rap, sa skoro spoken isporučenim rečima. U jednom momentu sam rekao u šali prijatelju- Kao da je bila Blixina, a ne Thurstonova žena.

Ploča koja sporije udara, sporije se I upija. , Za one koji su očekivali čudne štimove I buku, malo strpljenja molim, svega toga ima na ovaj ili onaj način, ali je drugo vreme. A I sazrelo se dodatno u medjuvremenu.

 

https://kimgordon.bandcamp.com/album/the-collective



















Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.