Укупно приказа странице

петак, 29. децембар 2023.

RETRO -Charalambides - Vintage Burden (Kranky, 2006) Christina Carter - Electrice (Kranky, 2006)



Utisak od kojeg je potekao poriv za spuštanje prstiju na tastaturu je razložena meditacija u četiri poglavlja Christine Carter na organsko-metaboličkom albumu Electrice, i evo pokušavam da vežem sve što umislim da može biti od koristi i upotrebu čitaocima, prijateljima, rodbini i nadam se budućim fanovima ovih  audio junaka. Christina Carter jeste integralni deo Charalambides, uglavnom polovina - daleko kraće vreme trećina imena ili šta znam već čega (s obzirom na to da po sopstvenim rečima odbijaju definiciju benda, i čitava postavkadugogodišnje karijere je skladno bazirana na tome), a relacije koje se mogu izvesti iz off/projekata; saradnje i gostovanja su tako brojne da se neću baš nikako upuštati u njih, mogle bi samo da zbune. Uostalom, ideja i jeste da ovo bude inicijalna kapisla, potom - nastavak i zaključak - istraživanju nikad kraja.

 

Charalambides su nastali početkom 90-ih u jednoj prodavnici ploča u Houstonu, USA gde je Tom Carter sreo gore pomenutu Christinu, raspoznali se, a zatim ju je i, što bi naš narod rekao, učinio i suprugom. Da sve bude u čast prostora koji ih je spojio, ime su preuzeli od jedne redovne mušterije grčkog podrijetla. Mnogo albuma i nekoliko etiketa kasnije, Christina i Tom nisu više u bračnoj zajednici, čak ni ne žive u istom mestu, ali uspevaju da održe kreativni habitus i u poslednje vreme pružaju neverovatne audio-senzacije za neke ekvivalentne tantričkom seksu.  Iako imaju svoju etiketu (Wholly Other), neverovatno agilni i kreativni Kranky iz Chicaga, koji je imao jednu od najboljih godina je uspeo da pod svojim logom ponudi čak dva albuma poslatih sa različitih USA Carter poštanskih adresa. Onaj zajednički sa Charalambides imenom je stigao hronološki prvi i prosto je pomeo kritičare, soj već dobrano upućenih i što je najvažniji novi ešalon poklonika. Prefix folk upotrebljivan i kada treba i kada ne treba, još jednom je izvučen iz rukava, ali ajde baš i da ne cepidlačimo - neka to bude polazna osnova i mamac za one koji love trenutak, a svako neka sebi napravi fioku u koju ce sakriti Charalambides od svakodnevne ništavnosti. Reducirane, a opet sve prisutne gitare kao zaštitni znak i glas Christine Carter, ovoga puta od slobodnog toka misli najviše se udaljavaju i donose nešto o čemu su možda fanovi Low prikriveno sanjali. Na pojedinim mestima gitare kao da se rikošetiraju od slow motiona svetlucavosti vode, zemlje, i kao opsena krivudaju po etru i donose nadu. Neko je nekada rekao da je kraut muzika krajnje optimistična, i to mi upravo pada na pamet. Ima li većeg optimizma od ovoga, nebitno u koliko se stepeni (anti)glamoura prikazuje Ploča koju ćete moći i nakon deceniju ili dve ili tri sa ponosom da pokažete bilo kome. I budete u nečijim očima vizionar.

 

Christina Carter je solo album snimila sama u svom domu i nazvala ga svojim new wave ili new age albumom - ni sama nije sigurna. Mogla je da ga nazove i Rorschach albumom (jer svako ovde može da svakim novim slušanjem da vidi krajnje opozitnu asocijaciju), ili već kako, ali ovo je kompletno predivno poetičko mantranje. Celina poduprta sa četiri štapa, ili opijat raširen na četiri doze i Christina, koja opravdava izjavu datu skoro jednom časopisu ("kada izlazi glas iz mog tela, imam osećaj da to radi neko drugi tu smešten). Skoro pa mesto za ritualni ceremonijal, ali ipak ugodno i lucidno kontrolisan tavanicama glasovnih/gitarskih nasnimavanja, i ne bi me iznenadilo da Electrice za neke bude i možda ploča koja menja navike i usmeri ga na ne baš uobičajenu stranu. Blage asocijacije koje krajnje lično na nekim mestima vuku na distancirani Swans ugođaj, uveravaju me da će mnogo toga i dalje zavisiti od legata Gire i Jarboe (kao da nas već The Angelic Process nije kompletno raspametio) i to je sjajno. Ima ovde podsetnika i na još neke junake, ali i ovo je više nego dovoljno.

https://charalambides.bandcamp.com/album/a-vintage-burden

https://www.discogs.com/release/699747-Charalambides-A-Vintage-Burden

https://charalambides.bandcamp.com/album/electrice

https://www.discogs.com/master/102588-Christina-Carter-Electricerter 








Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.