Укупно приказа странице

недеља, 13. октобар 2024.

The Chameleons – Tomorrow Rememeber Yesterday EP ( Metropolis 2024)


Iznova snimljeni neki od klasika ( pre 1981 ) Manchesterskog banda koji nikada nije dostigao visine koje zaslužuje, uprkos kult sledbeništvu i uvek dobrim kritikama. Mala bara-puno krokodila, neko bi rekao.

Ep je predvidjen da obuzda nestrpljenje i prazan proctor do najavljenog albuma Arctic Moon ( glasine kazu tamo u prvom kvartalu 2025) I The Chameleons su odlučili da ponovo snime neke od pesama za koje su kazali da ih doživljavaju kao nedovršene i da su želeli da daju nagoveštaj onoga kako band zvuči danas, posle svih onih herojskih godina iza sebe.

Ono sto su uradili je zaista odlično i čini i njih i nas nasmešenim, Iskra je jos uvek tu, posebno gitare koje naprosto teraju slušaoca da mirišu krv koja skoro da ne procuri po prstima dok se pritežu žice i zato je vera u ovaj bend na najvišem nivo. Tolika je želja ienergija, skoro da to može da se vidi. Ostali deo instrumentarijuma prati sve na nivou. Motivacija po svemu sudeći važna, ali disciplina, mentalitet i etika u pristupu su ti pokretači stvari. Oni su svakako pozeljni i ima ih taman toliko da The Chameleons svoje fanove nagrade za sve godine strpljenja. Bilo je skoro slučajeva recikliranja i ponovnih vraćanja na starije klasike legendarnih bandova ( U2, Bunnymen) I rezultati su u najboljem slucaju bili nesrecni I konfuzni (Bunnymen) negde I tragični ( U2) ), ali ovde to nije slucaj.

Sve ono što je početkom osamdesetih krasilo bendove tipa The Sound, Comsat Angels i slične je nesumnjivo ovde, možebiti i zešce, ali vreme je pred Marka Burgessa i kohortu bacilo razne izazove,nedoumice, teskobe, radosti ili šta već i oni žele da se to ponovo i jače čuje. Da konačno izadju sa onime što su tada hteli , ali nisu po sopstvenim rečima uspeli. Fanovi su svoje davno rekli i ne bi se složili, svakako.

 Nekad su postojali Peel Sessioni koji su bandovima davali prostor da urade ono što mozda nisu mogli da izguraju na sopostvenim pločama ili su hteli da celine zaokružuju na neki drugi način. Ovaj EP je jedan takav samorganizovan EP imam smelosti da kazem, samo u rikverc. Pozeljno i u pravo vreme, kada ovakve muzike ipak nedostaje. Da ne kažem, neophodna je.

https://chameleonsuk.bandcamp.com/album/tomorrow-remember-yesterday








Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.