Укупно приказа странице

недеља, 6. октобар 2024.

The Wolfgang Press – A 2nd Shape ( Downwards 2024)


Fantastičan album legendarnih Wolfgang Press, I to posle 3 decenije. 4AD je još jednom pokazao da se pravi mrtav i ovaj dragulj nepovratno propustio, ali to je već druga priča. Moje mišljenje jeste da je sunovrat etikete počeo kada se Ivo pod uticajem američkih distributera odrekao svog najvernijeg banda koji je bio oslonac 4AD dugo vremena. Za mene su  The Wolfgang Press za etiketu bili žarka težnja i mladalacki dzuboks kao i The Birthday Party, Cocteau Twins ,Dead Can Dance ili This Mortal Coil. Ali to je daleka prošlost. Uhlebljenje im je dala etiketa Regisa (Karl O'Connor), Downwards, još jednog zanimljivog čoveka kojega treba proveriti, ako vec niste.

Posle nekih pokušaja pod drugim imenima i inkarnacijama, bend se vratio reformisan bez Marka Coxa , ali pojačan bratom Andrew Graya iz originalne postave, Stephenom Grayom  tako da su TWP I dalje trio.

Album počinje sa This Garden of Eden i vrtoglavica već ljulja tlo. Lagano, potmulo i povratka sada nema. Odjeci Suicide i Cabaret Voltaire koji se više uvijaju, nego što voze stvar nam kažu da ovo nije obična ploča, čak nije samo još jedan album The Wolfgang Press. Minimalizam izraza je disperzivno bacan naokolo sa toliko čekanom familijarnom unikatnom naracijom i retorikom, koja nas uvodi u svet današnje distopije. Nema ovde 4AD aure koja nas je usisavala u druge svetove, ali je osećaj i dah nas posvećenika još uvek tu. Post punk koreni ubrzavaju puls i lament nad sadašnjim svetom ovi veterani okreću u svoju korist i grade paralelni svet. Minoran možebiti po veličini i uticaju, ali za nekoga sasvim dovoljan.

Reset Your Mind naslov jedne od pesama jeste indikativan.  Ploca diže sistem polako, na par mesta se čak igraju sa šlagerskom sekvencom koja brzinom svetlosti prelazi u podsećanje šta su svojevremeno radili na neprežaljenoj 4AD etiketi.  Istraživali i išli dalje, pa kada stignu naprave korak više. Radi uroka I afirmacije. Zato su The Wolfgang Press danas ovde, a oni drugi nigde! Na svaciju žalost!

Album se završava sa zvučnom kilusom koja podseca na hod po tankom ledu, a to nije mesto gde treba stajati i čekati šta će da se desi! Zato se nadam da je ovo samo početak novih legendarnih I hvalisavih priča!

Ne bih smeo da kažem da mi je ovo album godine ( da li je rano za to?), jerbo još trazim pogodno vreme za novi Godspeed You! Black Emporer, ali mi je zasad najbliži srcu. Iskreno, nisam očekivao ovako moćan album, iako sam kompletista benda, zato mi je sve i draže. Nostalgija je upravo dobila novu boju!

Dragi prijatelji, The Wolfgang Press. Vise puta dnevno, kontraindikacija nema!!!

https://regis-dns.bandcamp.com/album/a-2nd-shape-2








Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.