Укупно приказа странице

петак, 1. март 2024.

Doni Darko ( ex-Popboks, Slovopres --> The World of Šuplja , Lost in MUsic ) - Lista Omiljenih Albuma.




 Doni Darko je inženjer i otac koji u svojim strepnjama, zabludama i sumnjama živi skromno; radi umereno; trpi i biva trpljen - na jugu Nemačke. Razveden. Rodom je iz Sarajeva, a poreklom: Istočni Hercegovac. Voli da čita: Thomasa Bernharda, Harmsa, Crnjanskog i Marka Twaina, ponajviše. Rastao se od svoje kolekcije vinila, knjiga o muzici i CDova, pre nekoliko godina. Ne žali zbog toga. Nedostatak prostora. Povremeno ide na pop koncerte i ne želi, još uvek, da se oseća starim i matorim. A nije više ni toliko mlad. Kriza srednjih godina, dobro ga drma. Pisao za Popboks i Slovopres. Mnogo naučio, još više zaboravio. 

Pisanje je samoća. Čitanje vrlina. Slušanje zrelost. Vera sve i ništa.  Za kraj: objavio kao koautor, do sada, pet naučnih radova iz visokofrekventne elektronike. 
https://popite-koju-zamene.blogspot.com/
Svetski albumi: Red House Painters - Rollercoaster Da li je melanholija pozitivno osećanje? Jeste, kada Mark Kozelek peva svoje uzvišene himne tom stanju duha i materije.






Low - Secret Name Uspavljivao sam svoje male bebe uz ovaj trio. Šetao po parku sa slušalicama u ušima i gazio sneg i jesenje lišće uz pesme o deset smrtnih grehova.


Global Communications - 76:14 Instrumentali su brojevi. Avioni se dižu i spuštaju, putnici čekaju na red. Ambijentali za mlaznjake i ljude u njima. Gradacija poetike onog Enoa. 






Miles Davies - Ascenseseur pour l'echafaud Francuski filmovi kao sigurna luka za jednog od najvećih, ako ne i najvećeg. Ceo život je rizikovao. I uvek pogađao u sredinu mete. Ko voli trubu. 




Boards of Canada - Music Has the right to children Ovaj album sam poklanjao prijateljima širom sveta. Šteta što ih ovih dana nigde nema. Ni BoC, ni prijatelja.


The Mothers of Invention - Freak Out! Odvaljeno. Preteča virtuelnog ludila i augmented reality kojom nas obasipaju telefoni i touchscreenovi. Nekad je "spam" imao smisao i dubinu. 


Leonard Cohen - I'm your man Cohen je bio svoj, čak i kada je ostao bez prebijene pare. Nije čudo što je bio tremaroš pred velike nastupe, trebalo je ovo sve ponoviti pred živom publikom, na sceni.



Scratch Acid - The Greatest Gift Voleo sam američki noise. Da li je ovo noise? Ne znam. Slušao do iznemoglosti. Koncert Jesus Lizard u top 5 svih koje sam odgledao do sada. 


Spaceman 3 - Playing With Fire Posedovao sam promo verziju ovoga albuma. Britanski andergraund gospel i blues i očaj zbog ugađanja čulima. Raspad. Na albumima posle, doživljavaju svoju duhovnu katarzu i pročišćenje. Ne veruj štampi i portalima.


Roxy Music - Avalon Mrtav ozbiljan slušam ovaj album. Kritika kaže da je ovo snimljeno s prilično neozbiljnom namerom i da je poigravanje sa naivnom publikom. Ako je i ambalaža, ne želim nikad da se odvojim od ovog komada "smeća".




"Naši" albumi: Sexa - No Sleep Til Pussy Gledao sam ih na turneji par godina pred rat. DIY estetika na bini i zvuk koji kida opne. Kad se nebo otvori...






Buldožer - Ako ste slobodni večeras Slušaš po stoti put i praviš se da kapiraš fore. Sorry. Inteligentniji ste od mene. Nebrojeno puta preslušao.


Lačni Franz - Na svoji strani I ovo sam kao razumeo. Transformacija benda u art pop. Poslednji album sa bravurama Rimelea na gitari.





Borghesia - Résistance Revolucionari kao i Laibach. Važni kao i revolucija. Znači nevažni, kako je pokazala istorija. Militantni pacifisti. 







Pop mašina - Kiselina Otkrio relativno kasno. Za moju kasnu fazu značajni kao i Black Sabbath za ranu. 









Idoli - Odbrana i poslednji dani Ni sami nisu znali šta žele da kažu, ali bar su rekli. Ja i kad znam šta mislim, ćutim. Ploča egzaktna kao i nauka, viša od onih koji su je snimili i objavili. Još će da je otkrivaju u budućnosti.


Pankrti - Rdeči Jedna od retkih stvari zbog koje ne žalim što nam je Slovenija bila "zapad". Pre nego što je centar iz 1984e, prešao u epicentar 1992e, sve su znali. Vizionari. 


Laboratorija zvuka - Nevinost Humor? Možda najpromišljeniji pop koncept u bivšoj državi u spoju sa faktorom slučajnosti. Izvukli su se tada. Gledano iz ove perspektive.









Rambo Amadeus - Titanik Mislim da Rambu ni dan danas nije jasno kako je došao do ovog nivoa izraza. Možeš da shvatiš na milion načina. A i da previše slobode škodi svima. Hoćemo diktaturu.





Indexi - Modra rijeka Ovo nije pop, već nova klasika na pop instrumentima. Možda najveći vokal koji sam kod nas slušao na koncertu. Nedostižni.



Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.