Укупно приказа странице

понедељак, 16. септембар 2024.

Julie- my anti-antiaircraft friend ( Atlantic 2024)


Sudeći po pisanijima i usmenim predanjima , Amerikanci  Julie su najnovije zvezde shoegaze pokreta , neki bi rekli revivala, a njihov kvalitet bi mogao da prevazidje sam žanr. Tako mi deluje, mada je tržište danas drugačije nego kada je muzika bila entitet za sebe.

Nekoliko stvari ih za sada definiše na način koji bi trebao da privuče pažnju šire publike. Kao mladi alternativni bend su potpisali za veliku etiketu ( major gigante Atlantic) nakon hita koji je dozivao pažnju nadaleko i beležio milionske preglede na različitim platformama. Nije malo vremena od tada prošlo, ali su mladjahni Julie pokazali neobično strpljenje,čekali priliku koja im odgovara. Drugo, ovaj trio iz Orange Countyja, California ima svojevrsni link unutar banda. Svi se bavi nečim sličnim bilo da je to arhitektura, slikanje, ilustracije-vizualno bi možebiti  bila ta odrednica  I ocito to ima duboki uticaj na njihovu muziku. I treće, oni nisu običan bend, u inflaciji formacija koje se (samo)karakterišu kao shoegaze ili dream pop Julie su uspeli da stvore svoj zvuk, kombinujući sve trikove koje su koristili velikani žanra na nacin koji je ipak nekako samo njihov. Ne bi bilo čudno da vec posle albuma čujemo floskule tipa “ ovi zvuče kao Julie” ili tako nešto.

Bend se kreće od tihog, usporenog pa do ubrzanog i zvučno logoroičnog. Nekad u istoj pesmi. što je dobro! Pesme su ujednačene, ali nisu šablonizovane. Skaču u nejednakom ritmu, što je opet dobro, pošto ne daju mira konzumentu da zabušava. To im je valjda I bila namera.

Materijal je odličan i moguće je sa obzirom na pedigre (citaj etiketu ) da jednoga dana imaju pre sledbeništvo Smashing Pumpins ( na koje podsećaju u nekim momentima ) ili Sonic Youth,  nego recimo  Slowdive ili Ride. Smena generacija je počela odavno, ali I žanr je napredovao i mutirao, neki bi rekli obrnuo krug, a neki od najboljih izdanaka se strpljivo sada pokazuju.  Jako dobra ploča.

https://julie.bandcamp.com/album/my-anti-aircraft-friend









Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.