Укупно приказа странице

среда, 24. август 2016.

RE+try - Thomas Feiner & Anywhen - Opiates (Samadhi 2008)Feiner je dočekao da iz ponovljenog puta, na većoj pozornici predstavi sjaj svoje opojne usamljenosti, zahvaljujući Davidu Sylvianu i Samadhi etiketi. Originalno izdat 2001. Opiates je bio treći album Šveđana Anywhen, a Sylvian je emocionalno uzdrman njegovom silino, 2008. sve prepakovao, zamolio Feinera za bonus pesme (dve ih je ovde) i naposletku predao ovo dobro pod firmom Thomas Feiner and Anywhen. Urađen je i novi omot, koji je osmislio Chris Bigg, poznati 4AD i Samadhi dizajner. 

Zavodljivost i lomljivost Feinerovih melodija i vokala nikad nije u depresiji i malodušnosti, već se hvata trenutka koji ište borbu. Uvek je to i bilo jače i snažnije od multidecibelskog urlanja i ubijanja mikrofona. Scott Walker kao putokaz smislenoj pop-grandiznosti, Talk Talk kao odeljak preispitivanja i ranjivosti, plus Feiner koji dodaje laganiji i seriozniji pop senzibilitet (A-HA i Blue Nile) jer mu je stalo da se publika ne rastera, već da čuje. Očito je bio svestan dok ga je radio, da je Opiates dragocen da bi se tek tako odbacio. Vreme ga je za strpljivost nagradilo. 

Poslednja pesma originalnog Opiates albuma All That Numbs You je lični manifest, vokalni & instrumentalni ID, kojim se (samo)hrabri da nađe snagu iz bilo čega. Današnja društva, sva u depresijama različitih vrsta ne daju motiv, barem ne kao onaj kakav lična utopija može da ponudi. Feiner shvata, vraća i i sebe i nas u doba kada su svetla (vele)grada ili bilo šta nalik, davala nagoveštaj o novim saznanjima uz čiju će nam pomoć sve proći bezbolnije. Vremenom su se shvatanja umnožavala, ali su i manje mogla da nas zavaraju. Opiates tako i zaključuje, ali ne staje, već i daje i šansu za eskapizam, pa makar i trenutni.
https://thomasfeiner.bandcamp.com/
https://www.discogs.com/Thomas-Feiner-Anywhen-The-Opiates-Revised/release/1314395
https://www.discogs.com/Anywhen-The-Opiates/master/306776
http://www.samadhisound.com/thomasfeiner/

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.