Укупно приказа странице

четвртак, 13. новембар 2014.

Ski Patrol – Versions of Life (Recordings 1979 -1981 ) ( Dark Entries 2014)

Početkom osamdesetih godina prošlog veka Chris Cutler,  osnivač Recommended Records i član legendarnih Henry Cow i Art Bears,  poslao je prijatelju C-90 kasetu na koju je usnimio trenutne post punk i new wave favorite. Artisti su na ovaj/onaj način bili znani, neki i etablirani, ali sam tu prvi put čuo Britance Ski Patrol i njihovu fantastičnu Agent Orange. Ono što me je dodatno obodrilo u instantnoj potrazi za singlicom bila je činjenica da su nekako bili povezani sa Killing Joke. Ne samo da je Jaz Coleman svirao klavijature na singlu, nego su delili i binu i etiketu. 



Elem, kroz godine je stizala po koja retka informacija, uvek o pevaču, sada pokojnom Ianu Loweryju i njegovom aktivizmu u King Blank i Folk Devils, a do pojave interneta za širi auditorijum je sve ostalo oko benda bilo pomalo opskurno. Tek sada nakon tri i kusur decenije, Ski Patrol imaju dugosvirajući projekat. Intervjui preostalih članova  i pres informacije govore da onomad nije bilo dovoljno novaca, ni volje izdavača. Možebiti da će sadašnji entuzijazam i napor američke etikete Dark Entries postaviti stvari blizu mesta, preko kompilacije na kojoj je nešto singlova, Peel Sessiona i snimaka nastalih pred samo gašenje.




Kako su svirali i pevali Ski Patrol ? Danas reći da neki bend podseća na Joy Division ili Gang of Four je opšte mesto i ziherica, ovde to zajedno sa nesumnjivim PIL uticajima, intrigira iz najboljih razloga.  Ski Patrol nisu bili bend koji se kesao o vozilo koje na nizbrdici povećava brzinu, već je zeitgeist prilagodio ličnom ritmu dodavanja gasa kojim su su naduvavali tenziju i dramatiku . I sve me podseća na borbu za dah i uzdah rano-koncertnog Obojenog Programa kada su rašivali i na momente tutnjali nervnim sistemom kao Killing Joke! To je (dakle) TO!




Različite verzije pesme Extinguish iz raznih perioda i alternativne verzije pesama sa 7” Cut pokazuju da i kroz to kratko vreme bend nije okoštavao i bildovao na repeticiji izraza. Ljudima koji su odrastali u(z) to doba, rege-dub aroma dela materijala daje posebno familijarno utopijsko sećanje, a delom se javljaju i obrasci koji ih kao nekad smeštaju na plejliste/kasete zajedno sa Bauhaus ili UK Decay.








Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.