Укупно приказа странице

субота, 18. јануар 2014.

Kebra - Elektrika, Apollo, PAncevo, Otvaranje Izlozba Crteza 18.01.2014



Kebra - Ovaj Crtez Skrece Pravo.

Ima tome nešto manje od deset godina, stigao je od Kebre mejl u kome je pisalo - " Evo me ispred veš-mašine, gledam kako centrifuga radi ! Uhh...da mogu da se uvučem i provrtim !!! ". Ideja i njegovo bavljenje paintom su forsirale da izbacim ideju kako bi njegova nova knjiga, možebiti ilustrovana i za decu (bejbisitovao je tada sestriću Danilu), bila ono priželjkivano u nekim narednim trenucima, dok je Kebra odgovarao i mantrao - " ... ako bude..biće!"


I evo nas u PAnčevu, spram Kebrinih crteža. Doduše, nisu iz dečije knjige, ali ih je pripremio čovek koji čuva dete u sebi. Mislim da ne ume drugačije, a i da može da bira, nemam sumnju da bi to i odabrao. Prepoznat kao čovek, koji uglavnom ima nešto minuta ispred - izostavljajući nazive slika, dao nam je par koraka fore i još koju šansu da odbranimo ili razvijemo kreativno (raz)gledanje. I da se ne kaže da smo nezahvalni, uz Zografovu inicijativu, dodao je i privilegiju da se PAnčevo odmah nakon Beograda obavesti o nečemu o čemu će se tek pisati.


Kebrini  radovi su nastajali ravno stotinu dana, uvek izjutra - ne baš pravo iz kreveta, ali direktno iz glave - zatim instantno postavljani na Facebook profil (Kebra Kebra ), gde je priključenim prijateljima omogućio demokratski da brojem lajkova izaberu crteže koji će da prezentuje - tada još bez promišljanja: kada, gde i kako?

Branislav Babić Kebra
je renesansni čovek Novog talasa - jasno je svima kojima je muzika jedna od bitnijih stvari. Karakterističan spoj muzike i reči po načelu - meni je ono manje, ipak više - se raspoznaje i u izloženom. I da je kojim slučajem sve paintovano i pre muzike koju svira Obojeni Program, očekivao bih da ona bude upravo onakva kakva i jeste. Sve i upravo zato što je Kebra čovek umetničkih principa, a tu iznenadjenja ni kvalitet ne izostaju. Delovanje i bunt starmalog preko kojih se uključuje u svet, mogu delovati sizifovski i/li izolovano kao mesečarenje, ali su njegova pojava, svet i lična utopija na taj način dinamičniji i uzbudljiviji. Sreća je mnogih sto BB Kebra ume da ih autentično predstavi i što je voljan da o tome više ne samo da piše i peva - već i crta. 

  
Mileta Okiljević









Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.