Укупно приказа странице

петак, 24. октобар 2014.

The Limiñanas "I've Got Trouble In Mind: 7”s and Rare Stuff 2009/2014" ( Trouble in Mind 2014 )

Sve su prilike da su mi do pre neki dan The Limiñanas bili prilično nepoznati. Verovatno sam se zato posle par pesama zapitao – zašto nemaju makar hiljaditi deo popularnosti koje imaju White Stripes? A par (kompletnih) preslušavanja  kasnije sam na tome bio više nego zahvalan. Njihove pesme se neće urlati kao tupasti samoglasnik u pijanim raspoloženjima na kapitalističko-realističkim panadjurima kao onaj pod šatrama Oktoberfesta  i na tribinama zatečenim improvizovanim huliganima. Ali, ako apstrahujemo beskrupuloznu ujedinjenu propagandu snaga muzičke kritike i muzičke produkcije, stvar je klinički kristalno jasna!

The Limiñanas mišljenje je po formi uredno. Orijentisani su u svim pravcima. Pažnja usmerena na sadržaje od značaja. Pamćenje za starije i nove (muzičke) dogadjaje nekompromitovano. Uz to, pažljivim izborom uticaja i inkorporiranjem istih u realizaciju, ovaj francuski bračni par je ispoljio adekvatnu i nadahnutu saradljivost (slušanost) sa odabranom publikom.

Najzad, najlakše je reći da ovaj duo u sebi sadrži mnogo toga što bi bez problema privuklo fanove bili to mamci poput Sergea Gainsbourga ili Benjamina Schoosa, možebiti redom b(r)endovi od Velvet UndergroundSuicide, preko  Spacemen 3 do Fuzztones… (nek svako ponešto doda). Plus što to mogu obradama da zaintrigiraju i fanove Beach Boys (I Know There’s Answer), The Troggs (Tu es a moi) i/li Jaya Reatarda  (An Ugly Death). No, zbirno je to sve samo nekoliko zaustavnih mesta na šarmantnom i na momente vrtoglavom putu estetike koji su zacrtali. I pored sve  razudjenosti (ovo je kompilacija singlica I rariteta) poseban kvalitet je da sve zvuči homogeno i bez ikakvog propadanja u ritmu i dinamici. I zato ih biram, djuture sa ostalim im izdanjima, kao dogrevanje za nastupajuću zimu.











 

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.