Укупно приказа странице

четвртак, 21. децембар 2017.

Rudi Esch ‘ELECTRI_CITY - The Düsseldorf School of Electronic MusicManchester, Novi Sad, Glasgow, New York, Berlin, Rijeka, Liverpool, Sheffield, Leeds odmah padnu na pamet i o njima bih voleo stalno da čitam. Ljudi sa njima prisvajaju i bliže i dalje.
Dusseldorf jeste bio tu , ali ga nikada nisam sabirno i saborno gledao, nema većeg razloga za to, iako su tu bili i Kraftwerk, Neu! i D.A.F koji po kriterijumima ulaze u najvažniju ekipu.Ipak kao u mnogim stvarima kada informacije počnu da stižu, dolazi do sukoba, ambivalencije i  gubitka prvotnog entuzijazma. Nije se to desilo jednom, već mnogo puta, ali ništa ne može da zaustavi (skoro ) opsesivnu želju da čitam o tome šta god padne pod ruku.

Knjiga o Dusseldorfu je od najdobrodošlijih i rado priznajem, da sam uživao u čitanju, vratilo me u vreme kad nije bilo interneta , kada je ređi izvor bio Music Express iz Germanije i na kioscima dostupni NME i MM u trenucima kada se sve dešavalo. Nismo sve shvatili, ali smo imali informacije preko kojih smo se nadogradjivali tumačenjima i upravo to (ne)razumevanje je bilo ono što nas nas je (iz)gradilo.

Kao i u svakoj priči i ovo o Dusseldorfu ima primere neočekivanih uzleta altruizma i saradnje, ali i  onoga sto bi se nazvalo izdajom. Sve klizi, značaj informacija koje se lako povezuju obogaćuje znanje bilo ono načeto, veliko ili početničko. Autor je Rudi Esch koji u CV-iju ima saradnju sa Klaus Dingerom ( od nedavno i koautorstvo o knjizi o DAF ) i četvrt veka dug rad u Die Krupps . Takoreći insajder.

Izdvajam triviju prilikom reizdanja Neu! albuma za Grönland Records, doveden je Anton Corbijn da uradi promo fotografije za bokset, Dinger je pitao nakon što je odbacio ponuđene radove, koliko je honorar Corbijna. Kada je čuo da je iznos 12.000 eura, otišao je kući, opalio polaroid selfi i poslao ga etiketi uz otkupninu koja je glasila tačno na 12.000 evra. Pomalo komercijalno samoubistven potez, ali takvih je bilo u Dusseldorfu i više od incidenata, mada nikada nikome nije manjkala zelja da se proslave, ne treba imati iluzija.
Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.