Укупно приказа странице

понедељак, 29. јануар 2018.

ARHIVA : MÚM - Yesterday was dramatic-Today is OK (TMT Entertainment 2000, Morr 2005)



Múm su jedna od bolje čuvanih tajni u današnjem pop svetu, razlog je uzalud tražiti. Egzistiraju na nekom svom meta-nivou koji je toliko blizu ultra-normali da prosečnom konzumentu zadaje glavobolje.

Da li je stvarno istina, kako je zapisano, da se sve melodije nalaze u vazduhu (ili vodi koju tako često spominju Múm) i da je samo problem naći ih, uhvatiti i napraviti transfer? Grupe naizgled običnih ljudi, kao što su Mogwai, Sigur Ros ili Múm, mistifikuju svojom demistifikacijom ceo proces.

Ono što je pred nama je reizdanje prvog albuma koji je davne 2000. (mart) , realizovan na etiketi ThuleMusik .Tada je kombinacija dečijih melodija liferovanih u etar uz pomoć elektronskih i akustičnih instrumenata pomerila čitav jedan žanr na poseban način. Čistota i jednostavnost su godinama dobile na težini, iako je jasno da su uticaji imena kao što su Aphex Twin, Kraftwerk ili Orbital (čuje li se to direktna posveta Box na Smell Memory?) verovatno bili i presudni na krajnje oblikovanje čitavog Múm izraza.

Ispod naizgled dečije snohvatice se krije svet koji pulsira, zavodi, opija i dramatiku uvodi kao disciplinu u kreativnom procesu slušanja muzike. Kreativnom - Múm mame da se ovaj album (a i ostali) testira na svim mogućim lokacijama i aktivnostima.U raznim intervjuima članovi banda sugerišu da su najbolji izbori vožnja biciklom i negde tamo pod vodom.

Naslovi pesama su, gledano sa distance i poredeći sa sledećim albumima, gotovo programski i mogu pomoći u shvatanju ideje koju Múm nude, a koju naravno vi ne morate prihvatiti. Činjenica je da je ova ploča izdržala test vremena i sigurno uticala na izgradnju savremene elektro scene sa gigantima kakvi su vremenom postali Four Tet i Boards Of Canada.

Múm su uspeli da povrate prava nad pločom i jedina izmena u odnosu na originalno izdanje je remastering koji je uradio Helmut Erler, poznatiji i kao Hey iz Hey O' Hansen. Producenti su Múm i  Finnur Björnsson.

Da, treba li reći za one koji ne znaju da su Múm sa Islanda? Sigur Ros, Stafraen Hakon i Olsen, i ko zna šta tamo još kriju vazduh i voda.















Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.