Укупно приказа странице

среда, 23. август 2023.

LARAAJI & KRAMER –BAPTISMAL "AMBIENT SYMPHONY #1" ( Shimmy Dics 2023)



Jedan od albuma za bezbedniji prelazak iz leta u jesen jeste kolaboracija dve jake ličnosti u svojim feudima na terenu gde je jedan ipak domaćin. To je Laraaji. Ako vam se njegovo ime vrti u glavi, najverovatnije je to zato što ga je Brian Eno uključio u svoj Ambient serijal kao treći deo - pod imenom Day of Radiance. Podjednako je dobar kao i svi ostali. I služi onome čemu je bio namenjen i dan danas…Ovaj Američki ambijentalni pionir je svojom muzikom naterao dežurne hroničare da ga nazivaju i kao autora instrumentalne muzike, kreatora atmosferične muzike, new age aktivistu. Istina je negde izmedju, ali je i istina da njegove ploče umeju opasno da omame i okupiraju vreme posvećenom konzumentu. Pri tom, on izdaje toliko albuma da ih je teško i prebrojati. I uporno izdržava taj tempo.

Elem, čovek koji je osetio potrebu da se približi ovoj vrsti muzike pa i Laraajiju je Krammer, legenda muzike koja je bila sve suprotno od toga preko svog angažmana u bendovima Bongwater, Half Japanese, B.A.L.L., etc, etc. Pri tom je bio sinonim za njegovu etiketu Shimmy Disc koja jeste u vreme invazije  Americkih bučnih bendova bila jedna od vidjenijih. Uz to nije sedeo skrštenih ruku u vreme dokolice pa se bavio produkcijom i tu se ističu barem za mene njegovi zahvati na albumima Galaxie 500 i u zadnje vreme fantastični tretmani britanaca Breathless koji su na razne načine povezivani za 4AD etiketom. (Trivia je da je Kramer producirao planaterni hit Urge Overkill – Girl, You’ll be a Woman Soon koji znamo iz Pulp Fiction filma ) Očito da je Krammer i sam duboko zagazio u ove vode, pa je prosle godine već izdao za Shimmy Disc sopstvenu ambijentalu 'Music For Films Edited by Moths' koji isto tako preporučujem. Shimmy Disc je inace i izdao ovu pilulu za privremeni eskapizam.

Na albumu Baptismal, u 4 komada Laraaji I Krammer uspevaju da stvore hemiju koja pomaže u utopijskom izopštavanju od svih nelagodnosti koji svet donosi. Laraaji očito krajičkom oka drži Krammera da mu ne padne tonus, a sve da bi naš tonus počeo da se otključava i počne najbolji nacin da se razliva. Pozeljno je sto duže zadržati se u takvom stanju.

https://en.wikipedia.org/wiki/Laraaji

https://kramer.bandcamp.com/album/baptismal

https://en.wikipedia.org/wiki/Shimmy-Disc

https://en.wikipedia.org/wiki/Kramer_(musician)












Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.