Укупно приказа странице

четвртак, 4. јануар 2024.

Wreckless Eric – Leisureland ( Trapeze 2023 )


Jedan od prvih nju vejv singlova  koji sam imao je bio Whole Wide World od Wrecklessa Erica. Za legendarnu etiketu Stiff.  Nije to bio tako atraktivan zvižduk kao onaj kojim su su nas dozivali The Clash, Pistolsi, čak i kolege sa etikete The Damned, ali Eric i jos par Stiff  autora i singlova su bili ono utočište koje je je čovek u htenju  da se sakrije i udahne malo vazduha od teenage euforije I bučnog roptanja u nekom polusakrivenom ćosku. Sve ono što smo voleli je bilo tu, samo  nije tako vuklo za rukave.

Kažu da je od tada Erik izdao dosta albuma pod raznim aliasima, o kojima zaista ništa ne mogu da kažem, ali isto tako mogu da posvedočim da smo neposredno pre saznavanje za izlazak albuma naširoko na relaciji Pančevo- Minhen raspravljali o Eriku i Stiff uticaju na naš kulturni razvoj ili već kako to neko hoće da nazove. I baš tada se pojavio Leisureland. Dario se prvi ohrabrio, preslušao ga i reakcija je bila sjajna.Zatim sam I ja uzeo da proverim sebe. Rezultat je bio iznenadjujuci. Da  neko ne razume pogrešno –Leisureland je skoro hipnogogička rokenrol ploča, a nije tajna da mi je rokenrol jedan od najgrdjih izraz koji postoje. U njemu je sve i ništa, nekada zasigurno nije bilo tako, sada su oni što nam truju zivot I usmeravju življenje to skrajnuli I ukaljali. Ono što je na mene ostavilo poseban utisak na je polupsihodelični upliv klavijatura ( ili barem ja tako čujem ili priželjkujem da čujem), koja čini čitavu stvar fluidnijom, mozda i više nego što jeste. Na sasvim ličnoj ravni mislim da bi manje raskalašniji prizemniji David Lynch sa nekorigovanom terapijom i malo većim rokenrol habitusom upravo snimio ovakvu ploču.

Wreckless je teško prosao kroz COVID, preživeo je silne komplikacije, srčani udar i rešio je da u slavu toga i u ime zahvalnosti  pusti ruku, bez kompromisa. To se i čuje. Bez kalkulacija, iskreno i pošteno bez razmišljanja gde će ko da taguje ovu plocu. Nekad davno neko bi razmišljao u koji žanr bi ga smestili, za mene to više nema svrhe (u)raditi. Nije bilo bez smisla vrteti noćima Whole Wide World onomad tek tako. Strpljen-spašen neko bi rekao, a neko bi rekao I smiren posle svega.

https://wrecklesseric.bandcamp.com/album/leisureland

http://wrecklesseric.com/













Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.