Укупно приказа странице

петак, 16. фебруар 2024.

Brueder Selke ~ Belka & Strelka (oscarson 2023)



Brueder Selke su braća Sebastian i Daniel Selke locirani u istočnom delu Nemačke. Ponekad su naokolo prepoznavani i kao CEEYS. Njihovi nastupi i muzika se najćesce kvalifikuje kao neoklasicizam. Rastegljiv je to pojam i Braca Selke ovde to demonstriraju.

Belka & Strelka su naravno posvećene legendarnim psima koje su Sovjeti na  Спутњик 5 poslali u svemirsku avanturu i braća pokušavaju preko  instrumenta da nam dočaraju njihovo putovanje. Belka & Strelka su pronadjeni na ulici i bez pitanja im je sudbina odredjena. Postali su heroji, a da to nisu znali , niti su  tražili. Uglavnom Belka & Strelka su prva ziva bića koja su se vratila iz svemira i to ce zanavek ostati zapamćeno. Trivia je da je Strelkino štene nakon srećnog kraja  Nikita Hruščov poklonio Karolini Kenedi. Za one koji nisu znali to je kćer Dzona Kenedija.

 Hajde da poslušamo kako je njihovo putovanje dokumentovano u živom izvodjenju kojem svedočimo u Jazzclubu Tonne u Dresdenu. Sve je izvedeno uglavnom uz piano i celo, naravno uz upliv elektronike.  Nema  eksplicitnog narativa, slušaocu je ostavljeno da sam vaspostavi sliku kako je sve to moglo da  izgleda, naslovi  usmeravaju na to, ali utisak je da zvučna konstelacija moze da probudi neki duh avanturizma koji je nekad bio prisutniji u opštoj svesti pučanstva. Zato bih ga slusao na onaj stari, retro nacin. Bez skipovanja, multitaskinga koji nas lišava samog slušanja muzike. Možebiti da je to autorima značajnije od bilo čega  drugog. Album je dovoljno dobar I za opserviranje striktno odredjene teme , ali I za samoizmišljenu kontemplaciju po želji svakog ponaosob.

https://acloserlisten.com/2023/11/20/brueder-selke-belka-strelka/

https://www.exberliner.com/music-clubs/brueder-selke-berlin-interview-q3ambientfest/

https://bruederselke.bandcamp.com/album/belka-strelka






Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.