Укупно приказа странице

понедељак, 26. фебруар 2024.

The Fall: The Real New Fall LP (Formerly Country on the Click) 5CD Box Set Edition ( Cherry Red 2024)



Prosto je nemoguce prebrojati regularna The Fall izdanja, a klasifikacija i razlikovanje reizdanja, reizdanja reizdanja ,kompilacija i svakojakih zvucnih kombinacija je prakticno Sizifov posao. Od skoro su tu i pisanija koja se samo umozavaju. I nikad nikome dosta! Odakle se izvlace sve te stvari, niko ne bi mogao cak i da hoce da racionalno objasni. Opet, svako novo reizdanje reizdanja ili specijalna edicija duva u vatru jos zustrije da zar postane intenzivniji kao da ga vec nema.  Za The Fall je deo sarma u iracionalnosti, cak I kada zvanicno ne postoje vise.

Ovog puta je razlog stvarno specijalan jerbo je 20 godina od izdanja jednog od najdrazih I najboljih The Fall albuma ‘The Real New Fall LP (Formerly Country on the Click)’ koji je da malo zacinimo Iipocnemo  trivijom, sniman u studiju Lise Stansfield za koju mnogi ni ne znaju da je iz Manchestera i da se pajtala sa aktuelnim ekipama. Lojalnost pre svega i pored svetskog uspeha! Mali off topic, ali i u The Fall lirici u pesmama imamo manjih i vecih  offtopica koje cine stvari jos intigrantnijim. Zna se kako je MES pisao tekstove i koliko nekad imaju/nemaju smisla( kako je ko nekad ne/raspolozen). Od socijalnog do metafizickog u nekoliko smerova u jednoj sekundi. Kao naizmenicna struja.

O cemu je rec? Ovo je poetostruko CD izdanje i sadrzi album koji smo tada slusali (na Action Records), a takodje i originalni materijal Country on the Click koji je bio predvidjen za  objavljivanje, a onda je MES nakog jednog Peel Sessiona odlucio da ga sakrije, preradi  i dodatno ga ogoli do srzi. Tome je pomogla cinjenica da je materijal vec procureo na mreze. Sadrzaj reizdanja je dopunjen  b stranama, sesionima. zivim snimcima iz tog vremena i stvarima koje su bile negde sakrivene. Kao I kod svakog mega reizdanja.

Sta reci o albumu? Meni je po slusanosti odmah uz Dragnet, Live On the Witch Trials ili This Nation Saving Grace. To su mi najdrazi albumi, svakako !  Ima svoju dinamiku koja je fantasticna, pesme su sjajne i upumpavaju energiju kako u plocu tako i u slusaoce. Na koji nacin? Pa svaki The Fall slebdenik to zna, a onaj ko ne zna, morao bi da proba. Nema tu ili-ili I nema puno racionalnosti. Ni ne treba. Cinicno izdrzavanje ili cinicno izrazavanje? Nevermind!  Ko jednom postane The Fall zavisnik, tesko se skida iz toga. A i sto bi?

 Mountain Energy(sa kraut motorikom I hipnotikom) i cuvena Theme From Sparta F.C. su vremenom postali samo neki od simbolia benda  (barem meni) , posebno Sparta koja je koriscena i u neke nemuzicke svrhe.  I ostali naslovi tvore plocu za sva godisnja doba, atmosferske prilike i doba dana ili noci. Postava je bila nta po redu, ali svi fanovi znaju da to nije ni bilo uvek najbitnije. Ova je imala neki svoj poseban smek i imala je  specificnu hemiju, a Elena Pilou mi je uvek bila simpaticnija od Brix E.Smith. Nebitno sto je Brix kreativno dala nemerljiv doprinos bendum imam svo pravo da mislim tako. Njeni sintesajzeri i kreativni input bendu je bio uvek manje mozda spektakularan, ali vise u funkciji benda. I bila je diskretnija, a nije morala. Kako god, The Fall u jednom od svojih najboljih izdanja.

 Hvala Nebesima na Cherry Red etiketi i spasavanju dragocenpsti svih vrsta. Odlican 5 (pet). To se I ranije znalo, ovo je samo podsetnik.










 


Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.