Укупно приказа странице

недеља, 28. мај 2023.

Delta 5 - Singles & Sessions 1979-1981 (Kill Rock Stars, 2006)

 

Fascinantno je koliko i kako scena iz Leedsa sa kraja 70-ih i početka 80-ih utiče na današnju rok-scenu. Ako zanemarimo nepopravljivo poguban uticaj Gang Of Four na genijalno osmišljenu multikorporacijsku prevaru Red Hot Chilli Peppers (sa autogolom i zapanjujući Flea liner-note na Entertaintment reizdanju i Andy Gill produkciju istih, prema čemu čak i Hugo Burnhamovo zabavljanje i menadžerisanje Samanthi Fox, deluje čak i komično), potrebno je nekoliko desetina ruku sa sve prstima da bi se nabrojali svi današnji bendovi koji svoju inspiraciju traže u toj zvučnoj tvorevini. Ali, avaj, i ovoga puta na prste samo jedne možemo nabrojati svetle egzemplare koji su uticaj iskoristili kao oružje za prodor vlastitih ideja. Kako god bilo, sasvim sigurno jako su uticali i na našu scenu s početka 80-ih (Šarlo Akrobata, Obojeni Program, Boye...) i nije preterivanje ako kažem da su upravo ti naši bendovi, a posebno Obojeni Program, nešto što bi moglo da dominira u (pod)žanru, da nema otežavajuće okolnosti kao što je geografija. Kada smo već kod lokaliteta, ono što treba spomenuti, a zanimljivo je, jeste da se akteri tzv. leedske scene nisu autentično pojavljivali iz tog grada već je to bila studentarija koja se muvala, uglavnom, oko umetničkih škola i samog univerziteta.

Družina okupljena oko Gang Of Four i Mekonsa je tako i isčaurila subjekt ovog teksta - Delta 5. Dve devojke, u to vreme devojke članova Mekonsa (Julz Sale i Bethan Peters), rešile su da osnuju bend i upitale za pomoć Roz Allen (koja je i sama učestvovala na snimanjima Mekonsa); a da sve ostane u "familiji", potrudio se omniprezentni i sada već legendarni član Mekonsa Jon Longford (jedno vreme i u The Sisters Of Mercy), a tik uz njega je negde bio i Simon Best, koji je istom bendu bio tonac. Nakon neuspešne audicije za Gang Of Four, mesto za bubnjevima zauzima Kelvin Knight i dovodi gitaristu Alana Riggsa, tako da se "Mekons" dvojac vraća "kući", a nakon više dilema (sve devojke su želele da sviraju bas!?), Julz Sale ostaje na vokalima (povremeno gitara i bas), dok su Bethan i Roz formirale čuveni bas dvojac. Kolika je povezanost scene bila govori i činjenica o odabiru imena; Mekons ih je asociralo na Mekong Deltu, pa je ostalo samo Delta, a broj članova se zaustavio na 5. Neka njihova logika je ih je zaustavila na Delta 5. Legende kažu da je Julz čak na jednoj svadbi naterala ljude da puste Mekons singl Never Been a Riot, nestrpljiva da ga se sasluša onako vrućeg ispod prese, dok se svadba ne završi, sa sve pogoisanjem...

Sa postavom od tri žene i dva muskarca, D5 je godinama kasnije postala prototip za riot-girl "pokret", što može da bude zanimljivo ali ne baš i nešto preterano važno. Ono što ih je ipak odvajalo od klasičnog leedskog benda je snimanje i ugovor za tada vodeću nezavisnu etiketu Rough Trade, dok su Mekons i GOF bili na Fast Product čuvenog Boba Lasta. Prva tri singla su uradile za RT, a onda snimile album za PRE Do The Whirl, koji je i pored svih kvaliteta samo delimično opravdao nadanja koja su fenomenalni singlovi nagovestili. Nakon albuma se promenila i postava tako da je umesto Alana kao gitaristkinja uskočila Jacqui Callis (rođena sestra Joa Callisa, gitariste Rezillosa i Human League), a za bubnjeve je seo Graime Haigh. Grupa je još kratko delovala, ali se njen uticaj spominjao s vremena na vreme, a najveći tribute je doživela obradom Chicks On Speed - Mind Your Own Bussines, koji je u legat D5 uveo novu generaciju.

Sa pojavom bendova kao što su zlosretni polufabrikat FF i čitava njujorška scena od Rapture, Radio Four, ljudi su ponovo počeli da recikliraju ideje potekle iz Leedsa i samo je bilo pitanje vreme kada će, i pored reaktiviranih GOF, Delta 5 dobiti delić zahvalnice. Mekons su na ovaj ili onaj način aktivni, a i stil im se godinama izmenio. Etiketa Kill Rock Stars, nakon izdavanja Švajcarkinja Liliput/Die Kleenex i legendarne Laure Logic (Essential Logic), zagrizla je i napravila sjajan potez. Izdala je kompilaciju koja je obuhvatila prva tri Rough Trade singla, oba Peel Sessiona i nešto živih stvari iz 1980. Taman da zaokruži najbolji turnus benda.

Album naravno otvara zaštitni znak benda, jedan od najsinglova new-wavea, punkfunka, ili već bilo kakve odrednice Mind Your Own Bussines. Dvoboj dva basa sa narativnim vokalima i iscepkanom gitarom je hit i verovatno najbolja stvar koju su ikad snimili (uostalom, neki podaci govore o 20.000 prodatih primeraka). Preostali materijal je poređan hronološki i, ako volite ovakav način izražavanja i muzike, tu nema iznenađenja. Kvalitet je ujednačen, a to je možda nešto što i najviše nedostaje današnjim bendovima. Jedino što me uvek iznenadi je produkcija, sa mnogo skromnijim tehničkim mogućnostima lakše dostižu i zvučni intenzitet muzike i sasvim lako definišu lični izraz, koji neka savremena izvikana imena ne uspevaju da nam podare ni uz svu blagodet kompjutera, raznoraznih programa i šarenih laža. Sve u svemu, tadašnji punk-funk obrazac koji je u jednom trenu čak i preovladavao početkom 80-ih u muzici Delta 5, doživljava zaista uzbudljivu prezentaciju. Ostavljanje praznog prostora, koji su Gang Of Four obilato i krajnje efektno koristili, ovde je zbog dva basa i ženskih polu-pamfletsko izručenih vokala i šireg instrumentarijuma, krajnje redukovano, ali je i pored toga, kvalitet muzike sasvim dovoljan da sa ove distance shvatimo da organizam zvan Delta 5, ipak nije zbog kratkoće karijere dostigao svoj vrhunac. Krajnje beskompromisni tekstovi, bazirani na muško-ženskim odnosima, sa ne baš prijatnim observacijama, poduprti su ritmovima pogodnim za igru, ples, skakanje i dok lupite dlanom o dlan, tekst je već zacementiran u memoriji, a onda počinje obrada. Dokaz da muzika tada nije bila isprazna zabava. Dobar znak je i da je ovaj materijal ipak doživeo svoje reizdanje na CD-u, što nam daje nadu da će se još gomila sjajnih albuma, još uvek nepoznatih javnosti, uskoro pojaviti na ovaj ili onaj način. Ne treba živeti u i od prošlosti, ali voda sa izvora ipak nekako biva najsvežija. Delta 5 su tu da nas na to podsete.

https://www.discogs.com/release/607069-Delta-5-Singles-Sessions-1979-81
























Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.