Укупно приказа странице

среда, 24. мај 2023.

The Mary Onettes - Islands (Labrador, 2009)

 


Šveđani The Mary Onettes (album izdat 4. novembra 2009.) koje predvodi Philip Ekström, stari su poznanici. Sitničavi zameraju da (prošli) debi album zvuči kao (pre)otvoreni omaž bendovima kao sto su The Cure, New Order i sl, ali od njih nema poštenijeg benda koji krčmi osamdesete. Za razliku od šire popularnih retro-uberdizajniranih bendova, TMO ne zvirkaju često u buđelar, već se bave komponovanjem emocionalne muzike i ne interesuje ih da čuju sufliranje, već sopstvena deklamacija teksta. Islands ima čudnu istoriju, dvaput je sniman: prvi snimci su ukradeni iz automobila, a onda se jednostavno ugasio i HD sa rezervnim kolutovima. Na prvo slušanje, album nije prijemčiv kao debi, nekoliko slušanja je potrebno za zagrevanje dok ne isvetluca tehnikolor i sinemaskop. Nakon toga je sve nagrada svake vrste.

Kao i mnogi skandinavski sastavi, umesto Pet Sounds i još nekih tipičnih uzora za Anglosaksonce, TMO svojataju A-Ha kao jedan od glavnih uzora, a ponovljena slušanja tvrde da bi The Cure zvučali ovako da su nastali tamo negde dve hiljade i neke...

Ekström koristi bol kao neophodnost pri pisanju, srećom bez iritirajućeg čemera. Onda(k) nije čud(n)o što ovu ploču (kao i ranija TMO izdanja) znalci doživljavaju kao opijat. Još uvek ne "onaj za mase", ali ne njihovom greškom. Ima ovde potencijala za globalno raspoznavanje. Jednostavno, u doba preopterećenosti svim i svačim, to više izgleda i nije moguće.

 

https://en.wikipedia.org/wiki/Islands_(The_Mary_Onettes_album)

https://www.discogs.com/master/244147-The-Mary-Onettes-Islands

https://labrador.se/portfolio/the-mary-onettes/
















Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.