Укупно приказа странице

уторак, 30. мај 2023.

Mass - Labour Of Love / The Wolfgang Press - Burden Of Mules ( 4AD)

 




Nakon godina čekanja, a sve u sklopu proslave 25 godišnjice postojanja londonski 4AD je odlučio da u jednom danu konačno svojim do iznemoglosti vernim sledbenicima ponudi dva (polu)legendarna albuma. Mass i Wolfgang Press nisu samo povezani istim članovima, već i duhom koji je provejavao u tom vremenu. Nukleus oba benda je bio u Rema-Rema (u kojem je učestvovao i Marco Pirroni, kasniji gitarista Adam & The Ants), a sa malim intervencija je nastao Mass koji se raščlanio na Renegade Soundwave i što je mnogo važnije Wolfgang Press, sigurno najpotcenjeniji bend u 4AD istoriji, ali ako je za utehu - bend koji je skoro nadmašio Cocteau Twins po popularnosti u mom gradu što niti u jednom bilo gde i kada nije bilo nešto što je bilo uobičajeno.

Do ploče Labour Of Love grupe Mass je svojevremeno bilo vrlo lako doći, a razlog sa ove distance je skoro pa smešan. U jednom prestižnom časopisu i jos prestižnijoj rubrici koja je oblikovala ukus i bila više nego fantastična, nekim čudom i greškom autora je objavljeno da se iza imena Mass kriju članovi grupe Bauhaus, što je bilo više nego dovoljno da se narastajuće sledbeništvo uputi da na sve načine dođe do ove ploče. Dodatni razlog je bio i razmrljani omot sa četiri face i sećam se da su neki čak i raspoznavali ko je Petera Murphyjaa ko je licio na Daniela Asha (ha!). Ali avaj, i pored sjajne muzike na albumu to nisu bili Bauhaus što je, na sreću, rezultiralo prodajom albuma Labour Of Love. Uz malo dodatnog strpljenja shvatili bi da Mass, nakon uklanjanja svih suvišnih stvari sa ove ploče, perfektno hvata duh vremena i da tela i duhovi utkani u muziku nude još uvek retko dostignuto jedinstvo uzbuđujućeg i nelagodnog na jednom mestu. Svojevremeno je slušanje ovakvih ploča bilo duhovno istegnuće u pravcu koji nam se sa godinama otvarao i to je ono najdragocenije što memorišem iz tog vremena, a vezano je za rani 4AD i ploče kao sto su Labour Of Love, Modern English - Mesh and Lace ili već pomenuti Bauhaus sa debijem In The Flat Field. Birthday Party bi zahtevali dane i dane pisanija. Ako vam nije nelagodno da slušate na momente gotovo razvučenu kakofoniju (na način kako je to bilo početkom 80-ih), krajnje nervoznu strukturu, melodije u najavi duboko zakopane ispod onoga što neki zovu maya u drugom kontekstu, ovo je prava ploča za vas.  Za starije fanove i ljude koji su imali ili još uvek imaju vinil, 4AD je iz neobjašnjivih razloga promenio omot, ali novo rešenje za vizuelnu podršku ploče je ionako prikačeno uz ovu recenziju, pa ga dobro zapamtite.

Prvi album Wolfgang Press je značajna ploča, jer je utrla bendu put za nekoliko vanserijskih albuma i pesama. Njen kvalitet nije ipak na nivou albuma kao sto su Standing Up Straight ili kompilacija EP-jeve "The Legendary Wolfgang Press and Other Tall Stories", ali ipak nosi dovoljno uzbuđenja da se uhvati vazduh i rizik za dalja uzbuđenja koja su dolazila sa svakim novim izdanjem i završila se neverovatnom kombinacijom sa Tomom Jonesom (?!). Sve ono što je kasnije postao zastitni znak WP, ovde se pojavljuje nerazrađeno, ali sa dovoljno kvaliteta da se i ova ploča nađe u vašoj kolekciji ili barem da svako malo oduzme po nekoliko sati života u osluškivanju ponekada krajnje apstraktnih WP opservacija. U svakom slučaju sa WP sigurno dobijate jedan krajnje uzbudljiv umetnički integritet, koji je sebi postavljao kriterijume i šetao po žanrovima, a uvek ostajao veran svom prepoznatljivom zvuku. A ako vam sve ovo nije bilo dovoljno, reći ću vam da su WP, ipak, zauzimali pionirsko mesto u meni omiljenoj etiketi i da su čak imali značajno mesto na This Mortal Coil albumima (setite se samo Fond Affections). 

Da, za one koji ne znaju, Mass je originalno izdan 1981, a Wolfgang Press "Burden Of Mules" 1983. godine. Verovatno među vama ima nekih koji tada nisu ni bili rođeni. Zato, sada to iskoristite kao prednost.

https://www.discogs.com/release/224474-Mass-Labour-Of-Love

https://4ad.com/releases/740

https://www.discogs.com/release/138628-The-Wolfgang-Press-The-Burden-Of-Mules

https://en.wikipedia.org/wiki/The_Burden_of_Mules

https://4ad.com/releases/25





















Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.