Укупно приказа странице

уторак, 23. април 2024.

Xmal Deutschland – Early Singles (1981-1982) (Sacred Bones 2024)



Više nije bitno da li je etiketa u naletu ireputacijom (Sacred Bones) iskoristila ili inicirala ponovno interesovanje za Xmal Deutschland,. Neko bi rekao da je 4AD propustila priliku da barem malo povrati deo svoje harizme i e(ste)tike. Xmal su bili sa svojim debijem za 4AD (Fetisch) otkrovenje, rumenili su nam se obrazi, mada se etiketa  nesrazmerno razbacivala brilijantnostima. Uglavnom sastavljen od devojaka sa neodoljivom frontwomenkom Anjom Huwe bend je bio oličenje svega što smo voleli i hteli da budemo u svojoj mladalačkoj naivnosti i nevinosti posle punka i za vreme njega. Post punkeri, new waveri, part-time gothi i na to nas podseća ovo što se cuje. Neue Deutsche Welle je meni uvek bio jako uzbudljiv, sa godinama još više i jače (pogotovo zadnje dve decenije, vozeći se u rikverc da iskibicujem ono što sam u menjanju brzina prevideo), a Xmal Deutschland su tu imali svoje posebno mesto. Reske gitare Manuele Rickers, new wave bas-bubanj koalicija koja je obeležavala čitav taj period, ritam koji nije posustajao i uporno pumpao poduprt skoro egzotičnim ( za to vreme ) nemačkim jezikom. A iznad svega toga dozirano ekonomični sintisajzeri koji su popunjavli i pravili pomerenu atmosferu.

U skorijem intervju Anje Huwe u jednom britanskom magazinu sa čudjenjem sam čitao njihove impresije-britanske kolege koji su im i bili uzori su više razmisljali o sopstvenoj egzisteniciji , nego o umetničkim dometima zahvaljujuci ekonomskoj (ne)situaciji. Tu je možda bila neka Xmal prednost koju su koristili. Nisu se dodvoravali povijanjima žanrova kojima su pridodavani jerbo je muzika bila motiv,a ne izvor preživljavanja. Isto su izbegli rokenrol kliše koji se dobrano uvukao u ono što smo mi mislili da nije i da ga nema, a jeste bio uz diskretano upakovan dodir muzičke industrije. Barem u ranijem periodu benda. Posle je sve bilo malo komercijalnije i konciznost i uzbudjenje se malo rasplinulo.

I lična impresija za one koji ih ne poznaju. Prva asocijacija na Xmal mi je metalik abrazivna gitara Rickersove koja  seče na sve strane. Poslušajte This Mortal Coil obradu Not Me (Colina Newmana iz Wire) na legendarnom It’ll End In Tears albumu. Sva htenja punka, post punka i new wave gitara su stala u taj rif.  Jeste da su Banshees to patentirali, ali ovde je to dovedeno da savršenstva. Možebiti nebitno za ovu ploču, ali bitno za celokupni doživljaj ovakvog  benda. I nadasve neočekivano, vreme nas jeste nagradilo, kasete sa ovim pesmama I retki singlovi su već davno izgubljeni ili rasprodati onako tek sa ove distance nepromišljeno, zato je ovo važno. Samo će nas iracionalna vedrina spasiti, a ploče poput ove jesu deo nje.

https://xmaldeutschland.bandcamp.com/album/early-singles-1981-1982









Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.