Укупно приказа странице

уторак, 13. јун 2023.

For Against - Shade Side Sunny Side ( Word On Music 2008 )


Vino kaže kreni, a ja ću te (već) stići! Ovo mi najsočnije progovara o radu For Against i ovo mi glasno odzvanja od kada sam u mahu s pola tuceta puta ušnim kanalima darovao (ove 2008 g. realizovan) album Shade Side Sunny Side (a sniman 2006. i 2007.), benda koji ce sledeće godine proslaviti prvu četvrt veka delanja i koji je kao vino bolji kroz sve te godine.Svedočenje i očevid post punk/a i new wave/a ispod njihovog vokalno-instrumentalnog amrela su mnogo bolji od onoga sto moderne tandrkave konzole (koje se navodno bave revitalizacijom i promovisanjem tog doba) pofajtane narcističkim samomučenjem prodaju lenjoj deci. A sve to vreme For Against utisci samo pristižu i pristižu. Shade Side Sunny Side je onaj dobri duh/virus koji bi svako sa dobrim ukusom, a teži radu (preko konzumacije muzike) na sebi, trebao da ima downloadovan u svoj mentalni HD. Vrli miks emocionalnih melodija sa rešenjima koje su onomad moćno iznosili Factory bendovi (ovde je i obrada SECTION 25 - Friendly Fires, koja zvuči kao tribute JD) pa neki manje spominjani 4AD bendovi (rani Modern English, rani Pale Saints), pa do sjajnog (ko)mešanja Gang of Four (muskularnosti) + R.E.M (melodije) i gitarskog popa koji se razvijao od još uvek dobro sakrivenih The Chameleons pa nadalje...

Moguće je da album nema onu instantnost koji bi privukao još (šarenije) publike, ali najprva rečenica govori o pravdi za ovaj album. Mene lično rad ovog trija (ne po muzičkim rešenjima, mada ima i tu nečega) podseća na onaj kamen što kod nas Obojeni Program gura uzbrdo nekoliko godinica više od For Against,a to je elastična beskompromisnost, uvek iskorak van mode, ali nekako locirana da je istovremeno i dva koraka ispred mnogih koji ljube uniformisanost. To bi nesumnjivo bilo nemoguće bez onog sto najjače prodire u meso zainteresovanih, a to je oštra & vanvremenska muzika.

Već ste čuli sto puta za yin/yan-dobro/zlo-tamu/svetlo, ali potrudite se da čujete šta o sunčanoj i senovitoj strani imaju da kažu ovi ljudi iz Nebraske. Melodije ce vas hvatati onda i kad zaboravite na njih.

https://foragainst.bandcamp.com/album/shade-side-sunny-side

https://www.discogs.com/release/1308187-For-Against-Shade-Side-Sunny-Side






Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.