Укупно приказа странице

субота, 3. јун 2023.

Robin Guthrie & Harold Budd - After The Night Falls (Darla 2007); Robin Guthrie & Harold Budd - Before The Day Breaks (Darla 2007)



A mnogo istine da je Harold Budd uz još koji dobri razlog aktivan, pokazuju i dokazuju dva sjajna izdanja koje je uobličio I usnimio zajedno sa (ex Cocteau Twinsom) Robinom Guthriem. Brian Eno jeste najzaslužniji za poznanstvo dvojice umetnika i muzičkih vizionara. Elem, dvojac je započeo saradnju davne 1986. na albumu "The Moon & The Melodies" za 4AD, gde je kompletno članstvo Cocteau Twins svoju muzički poetiku razdelilo, zatim i podelilo sa Buddom, te je i čitav poduhvat i bio potpisan prezimenima učesnika (Budd, Guthrie, Frazer, Raymond). Robin & Harold su nakon toga parcijalno nastavili saradnju na Buddovom albumu "The White Arcades", a 2005. su udahnuli punim plućima i prvi put svojim imenima označili prvu zvaničnu saradnju: muziku za film Gregga Arakija "In Mysterious Skin".

I evo, ove 2007. su simultano izdali dva albuma koja se u svemu, naslanjaju jedan na drugi. Počevši od omota, naslova (After The Night Falls / Before The Day Breaks) i pojedinačnih pesama (How Distant Your Hearts - How Close Your Soul; Avenue of Shapes; a Formless Path na početku, pa do na koncu Turn off the Sun - Turn on the Moon) dvojac kao da suprotstavlja opozite i pokušava da ih približi i u krajnoj fazi stopi i da na taj način pokaže koliko su, u stvari, samo deo iste celine, ali i da je dvojac spreman da ih kao svoje prigrli i dokaže da sve ima i svetlu i tamnu stranu. Muzika im je ipak mnogo više afirmativna i svetlo-kontemplativna, nego što sa zvucima igraju opterećujuću i teškim mislima i izvedbom kvazi-ideologišu, kako bi neki pretpostavili. Verovatno se u tome i nalazi činjenica da je Darla kao izdavač ovo više najavljivala kao instrumentalni, nego ambijentalni album, mada su i dalje ključni i raspoznatljivi znaci stvaralaštva ovih umetnika u uobičajenom opticaju, tako da dobijamo ono očekivano.  Ničega aljkavog, dakle, ovde nema.

https://robinguthrie.bandcamp.com/album/after-the-night-falls

https://robinguthrie.bandcamp.com/album/before-the-day-breaks









Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.