Укупно приказа странице

понедељак, 5. јун 2023.

Les Vampyrettes - Biomutanten (12", 1981)

 


Ovomesečni izbor za Retro je prvenstveno jedna dupla sjajna stilska vežba izmuljana zahvaljujući vremenu koje su dva velika pionira imala u pauzi za bilo šta drugo. Njihova su imena potpuno tendenciozno zapisana u notes svih koji za sebe misle da imaju neke veze sa onim najboljim što muzika nanosi već preko 3 i po decenije. Conny Plank je bio persona poznata svima koji su revnosno naručivali originale ranih 80-ih (novci u kovertu, a onda molba i molitva bilo kome, na nebesima ili lokalu, da vas poštar poznatog lika ne opljačka i tako to...)

Plankovo ime se nalazi vidno istaknuto na omotima ljudi kao što su legendarni DAF, Killing Joke, Neubauten, Brian Eno, a da ne navodimo da je Conny (Conrad) pratio Kraftwerk od samih početaka i učestvovao na razne načine u građenju kraut-scene bez koje dobar deo muzike ne bi danas izgledao ovako. Moram ovom prilikom da navedem priču koju Chris Eckman iz Walkaboutsa uvek rado priča. Bend je radio na svom breakthrough albumu za šire tržište pod patronatom Virgina, sa kojim je Plank imao jaku saradnju (Devil's Road), i Chris jednostavno nije mogao da veruje da može da dotakne master trake Neu. I zaista mu verujem, a ako ima nekoga ko i ne zna šta su i ko su Neu, neka posluša radove Stereolab i oceni njihovu kreativnost.

Da l' treba bilo kojim povodom trošiti reči na Holger Czukaya!? Da nije njegovog muziciranja i tretmana, ne bi bilo ni My Life in The Bush Of Ghosts, a onda(k) ne bi bilo možda i ničega, sem omčastog POPazjaničnog smandrljanja naokolo. Čovek je poput kakvog alhemičara uveo u pop-muziku jezik upotrebljavajući za mnoge tada nejasne reči, ali kojim sada mnogi vrlo rado pričaju i već je postao na korak od tradicionalnog. Elem, rad ova dva maestra je verovatno bio njihov relax; ništa skučeno, ali jako prijatno, neozbiljno ozbiljno.. Ova retro vizitacija, rekoh, i nije bila baš planirana, ali odbiti ovakvu ponudu je u najmanju ruku nepristojno.

https://www.discogs.com/release/5522745-Les-Vampyrettes-Les-Vampyrettes

https://rootstrata.com/rootblog/?p=4225






Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.