Укупно приказа странице

понедељак, 19. јун 2023.

Hrsta - Ghosts Will Come And Kiss Our Eyes (Constellation, 2007);


Constellation (CST) je jedna neobična vrsta sigurne kuće i/li zaklona za one kojima su negde usput polupani, ili barem napukli snovi, nade i ideje i ne traže utehu kao neku vrstu samoutehe, već i motiv za dalje. Adresa? Pa, Google je tu dobar prijatelj i može da pomogne, ali bez čista srca i/li dobre volje, ni svi izlistani rezultati pretrage neće baš puno koristiti. Uz to, nisam siguran da ovi ljudi sopstveno delovanje smatraju kao dobročinstvo, sve je to samo deo života. Ono što pomaže da smanjimo i nadvladamo narastajuće osećaje nepravde kojima nas ovaj svet zapljuskuje, a CST upravo to rade, treba da postane navika svima.

Prošle je godine etiketa proslavila desetogodišnjicu rada, bez puno lumperajke i proždrljivosti, ali je radila marljivo i bez ikakve osrednjosti i predstavila bar tri vanserijska albuma. Početak 2007. je obeležio Do Make Say Think (You, You're History In Rust), Vic Chestnutt (North Star Deserter) bio je zadužen da (ipak) maksimalno skrene pozornost i privuče još koje svetlo, dok je vrhunac i krešendo ipak ostavljen za treći album Hrsta.

Ghost Will Come And Kiss Our Eyes zvuči upravo onako, kako je i naslovljen. Nežno i vazdušasto se u asimetričnim oscilacijama spušta na kožu, i kroz sve se pore ubacuje u unutrašnji tok, preuzima kontrolu i više se ne zna šta jeste, a šta nije stvarnost. Baš kao duša koja (od)luta iz pustinje nesigurnog obitavanja i traži smiraj između dva sveta, zvuči glas Mikea Moyae i ima se utisak da su imaginacija, ekstremna (samoumišljena) ugroženost i bol, ne samo sredstvo izražavanja, nego i osnovno-nasušna potreba ovog čoveka oko koga se sve vrti u ovoj firmi.

Moya? To je Mike Moya koji je bio clan GY!BE, Molasses i Set Fire To The Flames i koji je (malo patriotizma i ovde, sada - kada je to sada brend trenutka) prvi Hrsta album završio sa pesmom Novi Beograd, a jednom prilikom i poslao promotivnu razglednicu za taj album (L'éclat du ciel était insoutenable - za Fancy, 2001, sub-etiketu ALIEN 8) sa zgradom Genexa.

Za treću Hrsta LP studijsku avanturu (drugu za CST, prva je bila Stem Stem In Electro, 2004) Moya je angažovao i promovisao u Hrsta permanentu , hipnotičku cicu Brooke Cruiser (Jackie-0-Motherfucker, Sword Project, Set Fire To The Flames) i provereni multi/tasking duo iz Hangedup, Harrisa Newmana - bas (Esmerine, Sackville, Hangedup) i Erica Cravena - bubanj (Tony Conrad, Sackville, Sixtoo, a sada je i regularac u ASMZ). Uz njih nam je izdeklamovao skoro potresnu ploču, ako Nas/Vas uhvati u pravom trenutku. Čvrsto sam rešio da više ne trošim uzalud vreme i pravim (n)ikakve godišnje liste (obožavam da ih čitam!), ali da iz nekog razloga moram, ova bi bila u prve 3 prošle godine. Halucinantno, hipnogogički, fantazmagorički. Kako god vam drago. Vanserijski.

https://hrsta.bandcamp.com/album/ghosts-will-come-and-kiss-our-eyes

https://en.wikipedia.org/wiki/Ghosts_Will_Come_and_Kiss_Our_Eyes

https://www.discogs.com/master/185820-H%E1%B9%9A%E1%B9%A2%E1%B9%ACA-Ghosts-Will-Come-And-Kiss-Our-Eyes





Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.